שיניים לכודות

איך מתמודדים עם מצב שחסרות שיניים בפה ועם שיניים לכודות

בדיקת חלל הפה

הרבה פעמים אנו נתקלים במצבים בהם שיניים לא התפתחו כמו שצריך. ברוב הפעמים מדובר במקרים קלים בהם שיני חלב לא נפלו. במצבים של שיני חלב שארתיות חשוב לבדוק האם השן מפריעה לשיניים אחרות. לא כל שן חלב שאריתית חייבת עקירה, אבל אלו שפוגעות בשיניים הקבועות חייבות עקירה ובהקדם האפשרי.

בחלק אחר מהמקרים אנו נתקלים במצבים בהם שיניים פשוט לא התפתחו. בעל החיים סיים את הגדילה אבל יש לו חסרים של שיניים בפה.

במקרים בודדים מדובר במצבים בהם השן התפתחה, אך נשארה לכודה בלסת ולא בקעה. מצבים אלו מסוכנים ומחייבים טיפול או לפחות מעקב.

רוב בעיות התפתחות השיניים אופייניות לגזעי הכלבים הקטנים. 

חשיבות צילום הפה

זיהוי שן חלבית, אשר לא נפלה, הוא קל. אבל איך נבדיל בין מצב של שן לכודה לשן אשר לא התפתחה?

הדרך היחידה להבין האם חסר שן נובע מחוסר התפתחות מלא של שן או הילכדות של השן בתוך הלסת הוא צילום רנטגן.

בתמונה הזו ניתן לראות צילום רנטגן של כלב, אשר במהלך הבדיקה ראינו שחסרות לו שתי שיניים חותכות בלסת התחתונה (מנדיבולה). לאחר בדיקת חלל הפה ביצענו צילומי פה וראינו כפי שניתן לראות ששתי החותכות החסרות נשארו לכודות בתוך הלסת. השיניים הללו היו אמורות לצאת החוצה סביב גיל 4 חודשים. הטיפול של הכלב נערך בגיל 3.5 שנים. כלומר השיניים לכודות במשך 3 שנים.

ניתן לראות כבר בצילום בנקודת החיבור של שתי הלסתות שיש אבדן עצם (הנקודה בה העצם שחורה יותר בצילום). וזו בדיוק הבעיה של שיניים לכודות – בהרבה מקרים הגוף מתייחס אל השן הלכודה כגוף זר וסביב השן נוצרת ציסטה. הציסטה נובעת מהרס של העצם מסביב השן. במקרה הזה מדובר על נקודת החיבור של שתי הלסתות וחוסר טיפול יביא בסופו של דבר לשבר של הלסת בנקודת החיבור.

במקרה המדובר בבדיקה כבר ראינו שיש חופש גבוה בנקודת החיבור.

אם ככה – אין ברירה! חייבים להוציא את השיניים הלכודות!

תהליך הניתוח להוצאת השיניים

לפני שאנחנו רצים לעקור את השן חייבים להבין מה המיקום המדויק של השן – טעות בהבנה תביא אותנו לנתח את המיקום הלא נכון ולהרוס את העצם לחינם.

בצילום הזה ניתן לראות את אחת השיניים מלמעלה מזוית צילום אחרת. לפי זוית זו ניתן לחשוב שהשן נמצאת צמוד לניב. כניסה לניתוח לפי תמונה זו תביא אותנו לפגוע בעצם במקום לא נכון ולהרוס שיניים בריאות

לפני שאנחנו מתקדמים עם הניתוח אנו מוודאים שאנחנו במיקום הנכון.

במקרה הזה שמנו פרוב בלסת שיהווה לנו נקודת ייחוס למיקום השן יחסית אליו.

פעולה זו מסייעת לנו לכוון את כיוון הקידוח כדי להגיע לשן במדויק עם מינימום פגיעה בלסת.

לאחר שאנחנו בטוחים ככל שניתן במיקום השן אנו קודחים בלסת על מנת להגיע לשן הלכודה ולהוציא אותה שלמה.

במקרה הזה שן אחת הייתה לכודה מאחורי שן קבועה שבקעה. לכן במקרה זה היה צורך לעקור גם את השן הבריאה על מנת להוציא את השן הלכודה, אשר מסכנת את הלסת.

אם יש שאלות אתם מוזמנים לפנות אלינו

נשמח לעזור ולייעץ

כתיבת תגובה